Feiten en fabels over acne

Acne. Bijna iedereen heeft er last van gehad als tiener. Maar ook bij volwassenen kan acne voorkomen. Op het internet zijn talloze tips te vinden waarmee je van acne af zou komen. Maar wat is waar en wat is niet waar? Je leest het hier!

ACNE KOMT ALLEEN VOOR BIJ TIENERS

Fabel. Het is waar dat vaak de term ‘jeugdpuistjes‘ gebruikt wordt. Acne ontstaat namelijk meestal in de puberteit, wanneer je lichaam te maken krijgt met hormoonschommelingen. Vaak verdwijnt de acne wanneer je ouder wordt, maar dit is niet altijd het geval. Bovendien kan acne op latere leeftijd nog ontstaan, zelfs wanneer je de hele puberteit een gave huid hebt gehad.

 

VAN CHOCOLA KRIJG JE PUISTJES

Dit is deels waar, helaas. Voeding die je bloedsuikerspiegel beïnvloedt, zoals chocola, kan acne verergeren. Kun je chocola écht niet laten staan? Kies dan voor pure chocola. Melkchocola, en melkproducten in het algemeen, zijn niet goed voor de huid. Vet eten lijkt de huid niet te beïnvloeden, maar een vettige omgeving wel. Denk bijvoorbeeld aan werken in een keuken of de plaatselijke snackbar.

 

PUISTJES VERDWIJNEN DOOR ZE UIT TE KNIJPEN

Fabel! Dit wordt echt ten zeerste afgeraden. Je kunt je huid hier namelijk flink mee beschadigen. Het leidt vaak tot meer ontstekingen en in sommige gevallen zelfs tot littekens. Bovendien pak je hier niet probleem niet bij de kern aan. Je kunt dit beter overlaten aan een specialist.

 

DE ZON IS GOED VOOR JE ACNE

Dit wordt vaak gedacht, omdat het bruine kleurtje van je huid de acne verdoezelt. Maar ook dit is helaas een fabel. Sterker nog: je acne wordt er juist erger van. Je huid droogt uit, en herstelt zich door zich dikker te maken en de talgproductie te verhogen. Terwijl dit juist twee factoren zijn die acne kunnen veroorzaken.. Ook zweten is slecht voor acne, zeker in combinatie met strakke kleding en wrijving.

 

MAKE-UP VERERGERT ACNE

Dit is deels een feit, deels een fabel. Hoewel acne van binnenuit ontstaat, bijvoorbeeld door een verhoogde talgproductie, kan make-up je acne verergeren. Het is daarom belangrijk om je huid goed te reinigen nadat je make-up hebt gedragen. Anders raken je poriën verstopt, en ontstaan puistjes. Gelukkig bestaat er minerale make-up. Dit is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en pure mineralen, die de poriën niet verstoppen en de huid juist verzorgen.

 

JE HAARPRODUCTEN HEBBEN INVLOED OP JE ACNE

Dit is een feit. Je staat er misschien helemaal niet bij stil, maar wat je in je haar smeert heeft wel degelijk invloed op je huid. Je haar valt immers langs je gezicht. Of misschien zit je aan je gezicht nadat je net een hand door je haar hebt gehaald. De ingrediënten van haarproducten kunnen de poriën van je huid verstoppen. De oplossing? Producten op waterbasis, en je haar goed uitspoelen met lauwwarm water.

Vragen?

Heb je een vraag over dit bericht of een van onze behandelingen? Neem dan contact met ons op.

Geplaatst op: 22 april 2022
Geplaatst door: Ria Nijburg